Gobatstraat 15
1902 DE Castricum
K.v.K. Alkmaar 37109493
Tel. (0251) 67 18 04
Fax. (0251) 67 18 04
info@koikwekerij.nl

Kwaliteit

Gertjan in actieWij kopen alleen hoge kwaliteit Nishikigoi uit Japan. Meerdere malen per jaar wordt er tategoi, tossai (eenjarige) en nissai (tweejarig) geselecteerd door een inkoop-gezelschap o.l.v Gertjan v.d. Stap van EDO KOI. We hebben gekozen voor Edo Koi omdat Gert Jan alweer 15 jaar ervaring heeft met de diverse kwekers en dus precies weet wat de ontwikkelings- kenmerken zijn van diverse kwekers en/ of bloedlijnen. Daarnaast pas zijn visie het meest bij de onze en benadert hij de hobbie ook vanuit de gezondheid van de vissen. Zelfs de eenjarige vissen worden door de kweker, op aangeven van Gertjan, geselecteerd op kwaliteit. Alleen zo komt zijn jarenlange ervaring tot zijn recht. We kunnen allemaal een paar visjes uitzoeken bij een dure kweker. Onze vissen zijn geselecteerd op kwaliteit! We betalen op deze manier wel iets meer voor onze vis, maar een goede kwaliteit komt veel aspecten van de hobbie ten goede. Goedkoop is duurkoop. Onze huidige voorraden komen van de Nishikigoi Farms van Oofuchi, Shinoda, Dainichi, Hirasawa, Aoki en T. Sakai. Tijdens de komende inkoopreis gaan we bekijken of we ook de farm van de populaire Momotaro kunnen bezoeken.

Top ShowaKwaliteit is een redelijk breed begrip. Kwaliteit kan worden afgelezen uit de volgende kenmerken.

• bloedlijn
• kweker
• bouw
• patroon
• kleur
• soort
• huid\ schubben

Een toekomstige kampioen hoeft helemaal niet mooi te zijn. De door de kweker zelf benoemde toppers(tategoi) zijn vaak niet om aan te zien. De kenner weet wat de ontwikkeling van de vis zal zijn. De kweker heeft in veel gevallen al tientalle jaren ervaring met de ouder-vissen. Zo weet hij precies waar hij naar uit moet kijken. De simpelste maar duidelijkste ontwikkeling is rood(hi) en zwart(sumi) bij de gosanke soorten. De overgang van vrij zacht Japans bergwater naar hard Nederlands water zorgt vaak nog eens voor een extra snelle ontwikkeling van zwart. Om een indruk te geven ziet u hieronder drie foto's van een vis in ontwikkeling. De foto's zijn genomen met tussenpozen van 6maanden.
sumi1 sumi2 sumi3

De verschillende soorten koi hebben allemaal verschillende groei- en ontwikkelings eigenschappen. Zo noemt men de kumonryu de "draakvis" omdat in de eerste jaren het zwart zich over zijn hele lichaam verplaatst. Zo is deze vis de ene dag spierwit en kan twee maanden later pikzwart zijn. Maar ook hier spreken we weer van de natuur, dus een voorspelling is een leidraad, nooit een garantie !