Gobatstraat 15
1902 DE Castricum
K.v.K. Alkmaar 37109493
Tel. (0251) 67 18 04
Fax. (0251) 67 18 04
info@koikwekerij.nl

Filter soorten

Scheidings- of voorfilters


De zeef, sieve genoemd, is het beste voorfilter wat er is. Door het scheiden van het vuil en water kan het niet alsnog oplossen in het water. Dat is weer een vergroting van de filtercapaciteit. Door het vallen van het water is er ook wat zuurstofvoorziening. Kan op gravity basis of pompgevoed worden aangesloten.De Vortex is eigelijk een bezinkkamer waar, door de vortex beweging van het water, het vuil beter bezinkt. Werkt alleen wanneer de vortex uiterst langzaam draaid. Het water moet bijna stilstaan, anders bezinkt het vuil niet goed. Door het aanwezige vuil en slib en het bijna stilstaande karakter van het water een zuurstofslurper. Het vuil lost toch langzaam op in het water waardoor het filter extra belast wordt. Wordt in gravity of pompgevoede systemen gebruikt.

 

The Awnser, the sollution en de vuikloppers. Deze voorfilters zorgen voor een goede zeefwerking. Door een waterstraal of door weerstand wordt het zeefelement schoon gehouden. Omdat dit veelal onder water gebeurt, kan het vuil toch nog oplossen in het water. Wordt nog veel toegepast en werkt in normale omstandigheden erg goed. The sollution voert het vuil regelmatig automatisch af. Duur in aanschaf.

 


Een borstelkamer is een voorfilter waar het vuil door de borstels wordt opgevangen voordat het verder het filter instroomt. Het is een goedkope oplossing maar vergt veel onderhoud. Als de borstelkamer niet regelmatig wordt schoongemaakt kan een vergrote kans op bacteriele infecties ontstaan. Het water stroomt constant langs het opgevangen vuil en het vuil zal dan ook gemakkelijk oplossen in het water. De vortex ontrekt veel zuurstof uit het water.


FiltersystemenDe meerkamerfilter is een goeie klassieker. Meerkamerfilters zijn er in alle maten en soorten. Waar het allemaal om draaid is de hoeveelheid oppervlakte. Zie basisprincipe. Door een meerkamerfilter goed te beluchten vermeervoudigt men de capaciteit. Door het vervangen of toevoegen van media kan een meerkamerfilter vaak meegroeien met de vijver. Ook kan er in een of meerdere kamers een bewegend bed worden geinstalleerd. Zorg altijd voor voldoende aftapmogelijkheden omdat dit filter een vuil- verzamelend karakter heeft. Is redelijk goedkoop in aanschaf en kan op gravity basis of pomp gevoed worden geinstalleerd.

Het beadfilter of ultrabead is een filter wat voorzien is van beads. Beads zijn kleine ronde korreltjes die samen heel veel oppervlakte hebben. Het is een filter dat een lange tijd nodig heeft om op te starten en zelf niet in zuurstof voorziet. Tevens heeft dit filter een goed voorfilter nodig en een krachtige pomp. Dit maakt het geheel een kostbare installatie. Ook omdat door het spoelproces veel water moet worden bijgevult en de installatie veel stroom verbruikt. Kan aan gravity voorfilter worden aangesloten of icm een turbovortex op druk.

 


Het bewegende bed filter is in onze ogen het beste biologische filter. Door de hoge oppervlakte en de vorm van het medium, de beweging en de zware beluchting worden de bacterien constant voorzien van zuurstof en vers vijverwater. Dit systeem voorziet in zuurstof. Dit systeem start erg snel op. Uit ervaring voorziet dit systeem ook in een denitrificatie van nitraten. Het filter is uitermate geschikt voor grote waterpartijen. Het filtermedium kan bijv. ook worden toegepast in een meerkamerfilter.